Η Λιβαδειά της Κριμαίας.

Γιάλτα Γιάλτα : πόλη-θέρετρο στην Κριμαία, γνωστή από την υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ-Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λιβαδειά Κριμαίας.Η συμφωνία υπογράφηκε στο θερινό ανάκτορο που έκτισε ο τσάρος Νικόλαος το 1911 και το οποίο ονομάζεται “LIVADIA PALACE” και βρίσκεται 3 χλμ δυτικά της Γιάλτα στην μικρή πόλη «LIVADIA», δηλαδή “Λιβαδειά”.

 

Το αγρόκτημα Λιβαδειά.Η Λιβαδειά της Κριμαίας οφείλει το όνομά της στον Λάμπρο Κατσώνη. Όταν ο Κατσώνης επέστρεψε στη Ρωσία, η Μεγάλη Αικατερίνη του παραχώρησε ένα μεγάλο αγρόκτημα στην Κριμαία, το οποίο ονόμασε “Λιβαδειά” σε ανάμνηση της πατρίδας του που δεν την ξαναείδε ποτέ. Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκανε οικογένεια, οι γιοι του σταδιοδρόμησαν στο ρωσικό στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας.

Το υποστατικό με τους κολλήγους που εργάζονταν στο αγρόκτημα εξελίχθηκε σε χωριό. Το όνομα “Λιβαδειά” παρέμεινε και το 1835 καθιερώθηκε επίσημα.
Σήμερα η Λειβαδειά της Κριμαίας έχει 900 περίπου κατοίκους και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του ανακτόρου-μουσείου όπου υπογράφτηκε η συνθήκη της Γιάλτας.

Livadia Palace.Στο αγρόκτημα του Λάμπρου Κατσώνη, λοιπόν, το 1945 οι Στάλιν-Ρούσβελτ-Τσόρτσιλ αποφάσισαν την τύχη του μεταπολεμικού κόσμου, την ίδρυση του ΟΗΕ, τις σφαίρες επιρροής, τη διαίρεση της Γερμανίας κλπ.

Το 1979 ο Ρώσος αστρονόμος Nikolay Stepanovich Chernykh που εργαζόταν στο εργαστήριο αστροφυσικής της Κριμαίας ανακάλυψε έναν αστεροειδή και του έδωσε το όνομα: “3006 Livadia” από την ήσυχη μικρή κωμόπολη, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.

Έτσι, εξαιτίας του Λάμπρου Κατσώνη, το όνομα της Λιβαδειάς έφτασε ως το διάστημα.

 

Please follow and like us: