Το φετεινό πασχαλινό τσουρέκι της ρωσικής κουζίνας μου, ή αλλιώς κουλίτς, είναι λίγο “πειραγμένο”, μοιάζει με κράφιν, είναι ιδιαίτερα βουτυράτο, με άρωμα από εσπεριδοειδή. Με λίγα λόγια είναι ένα κουλίτς με διαφορετική …προσωπικότητα!
Όπως λένε οι παλιές ρωσίδες νοικοκυρές, όταν φτιάχνουμε κουλίτς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε ήρεμοι και καλοδιάθετοι και στο σπίτι να είναι ήσυχα και ζεστά. Τότε μόνον τα κουλιτσί γίνονται νόστιμα και αφράτα.
Τα υλικά μας
350 γραμ. αλεύρι κοσκινισμένο
1/2 κ.γλ. αλάτι
40 γραμ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
1 κ.γλ. ξίσμα φλούδας πορτοκαλιού
2 κ.σ. (30ml) χυμό πορτοκαλιού
λίγο μοσχοκάρυδο
80 ml χλιαρό γάλα (35˚-38˚C)
6 γραμ. (2 κ.γλ.) ξηρή μαγιά
100 γραμ. ζάχαρη
1 αυγό ή 2 κρόκους
2 κάψουλες βανιλίνης
100 γραμ. μαλακό βούτυρο (για το πλάσιμο της ζύμης)
100 γραμ. κόντιτα
100 γραμ. σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι, μπλούμπερι
Μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλο φιλέ
2 κυκλικές φόρμες διαμέτρου 9 εκατ.
Προετοιμασία
- Παίρνουμε το ξίσμα μισού πορτοκαλιού (1 κουτ.γλυκού).
- Στίβουμε 30ml χυμό πορτοκαλιού (2 κουτ. της σούπας).
- Καλύπτουμε με βραστό νερό τις σταφίδες και τα κόντιτα. Τα αφή-νουμε για 15 λεπτά και πριν τα βάλουμε στην ζύμη, τα στραγγί-ζουμε και τα σκουπίζουμε καλά.
- Ψήνουμε ελαφρά στον φούρνο μια χούφτα αποφλοιωμένο αμύγδαλο σε φέτες (φιλέ).
- Σε χλιαρό γάλα, προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη (από την συνολική ποσότητα) και διαλύουμε την ξερή μαγιά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Όταν περάσει το 20λεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες. Αν ο χυλός δεν έχει ανέβει και δεν έχει φυσαλίδες, σημαίνει ότι η μαγιά έχει πρόβλημα και δεν τη χρησιμοποιούμε.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε 1/2 κ.γλ. αλάτι, την βανιλίνη και το μοσχοκάρυδο και τα αναμειγνύουμε.
- Σε ένα μπωλ κτυπούμε σε μέτρια ταχύτητα το αυγό, τους δύο κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ομοιογενής μάζα.
- Στο μπωλ με το αλεύρι προσθέτουμε την μαγιά, το μίγμα των αυ-γών, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξίσμα. Ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Προσθέτουμε τα 40 γραμ. του μαλακού βούτυρου και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Όταν η ζύμη γίνει μια μπάλα συνεχίζουμε το ζύμωμα στην επιφάνεια εργασίας μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλά στα δάκτυλα. Αυτό θα πάρει περίπου 10΄ ζυμώματος. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
- Λιπαίνουμε ένα μπωλ με λάδι ή βούτυρο και τοποθετούμε εκεί την μπάλα του ζυμαριού λιπαίνοντας ελαφρά την επιφάνειά της. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο φούρνο με ένα ποτήρι καυτό νερό για 1 ώρα. Η ζύμη θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όσην ώρα περιμένουμε, ετοιμάζουμε τις δύο φόρμες. Καλύπτου-με τον πάτο τους και τα πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί. Φροντίζου-με το χαρτί να είναι υψηλότερο από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ζυμώνουμε το καθένα, φτιάχνουμε δυο μπάλες, τις τυλίγουμε με διαφανές πλαστικό και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν 15΄.
- Στη συνέχεια αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη και ανοίγουμε δύο φύλλα (όσο μπορούμε σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου) πολύ-πολύ λεπτά.
- Αλείφουμετα φύλλα με το μαλακό βούτυρο και απλώνουμε πάνω τους τις σταφίδες, τα κόντιτα και τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα ή καρύδια). Τυλίγουμε απαλά κάθε φύλλο, ώστε να προκύψει ρολό με το μεγαλύτερο μήκος.
- Τυλίγουμε με διαφανές πλαστικό και τα αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν για 15΄.
- Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση κάθε ρολό κατά μήκος αφήνον-τας άκοπα 2-3εκατ. από την άκρη, σαν να έχουμε δύο πλοκάμια. Τυλίγουμε το ένα και μετά πάνω του τυλίγουμε και το άλλο, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.
18. Βάζουμε τα δυό κουλιτσί μέσα στις φόρμες τους, τις σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.
19. Τοποθετούμε τις δύο φόρμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚ C για 10΄.
20. Κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία σε 180˚ C, σκεπάζουμε τις φόρμες με αλουμινόχαρτο για να μην “αρπάξουν” και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄. Αυτό εξαρτάται κι από τον φούρνο. Δοκιμάζουμε με ξυλάκι από καλαμάκι. Αν παραμείνει καθαρό, σημαίνει ότι τα κουλιτσί είναι έτοιμα και τα βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο.
21. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, ξεφορμάρουμε και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ήρθε η στιγμή να απολαύσουμε τον κόπο μας!