my russian cuisine

Τα σύμβολα της ρωσικής Αποκριάς

Τα μπλινί ( οι τηγανίτες αλά ρωσικά ή pancakes)
Ρωσική αποκριά μπλινίΑρχικά τα μπλινί ήταν τελετουργικό ψωμί που προσφερόταν ως δώρο στους θεούς. Από τον 12ο -13ο αι. συνδέθηκαν με τον εορτασμό της αποκριάς και συμβολίζουν, λόγω χρώματος και σχήματος, τον ήλιο. Τα μπλινί πρέπει να τρώγονται με τα χέρια γιατί διαφορετικά, θα προκληθεί κακοτυχιά. Γι’ αυτό συνήθως προσφέρονται διπλωμένα σε ρολό ή σε τρίγωνο.

Μπλινί έφταχναν καθ΄ολη την διάρκεια της εβδομάδας της Αποκριάς. Ένα χαριτωμένο δίστιχο λέει : Το πρώτο μπλιν στην αρκούδα, το δεύτερο για τους φίλους, το τρίτο για τους μακρινούς συγγενείς και το τέταρτο για μένα.

Η Μαρένα, το αχυρένιο σκιάχτρο
Η Μαρένα ήταν μια από τις πιο ισχυρές θεές του σλαβικού πάνθεου, θεά του χειμώνα, της νύκτας και του θανάτου. Στην αρχή της εβδομάδας του καρναβαλιού υποδέχονταν την Μορένα σαν αγαπητό επισκέπτη και γι΄αυτό η Δευτέρα ονομαζόταν Δευτέρα της συνάντησης. Στο τέλος της εβδομάδας, την Κυριακή, ένα αχυρένιο ομοίωμα της Μαρένα καίγεται στην πυρά. Το κάψιμό της εξασφάλιζε την έγκαιρη έλευση της άνοιξης, την καλή σοδειά, την προστασία του χωριού από το κακό, καθώς επίσης και περισσότερους γάμους.

Οι μασκαράδες
Η μεταμφίεση σε μορφή αρκούδας ήταν συνηθέστατη στους υπαίθριους αποκριάτικους εορτασμούς ακολουθώντας την παγανιστική παράδοση. Ο λόγος; Την ημέρα της εαρινής ισημερίας, οι Σλάβοι λάτρευαν το θεό Βέλες, ο οποίος είχε την μορφή αρκούδας. Εξάλλου, η αρκούδα κατέχει ξεχωριστή θέση στην σλαβική παράδοση. Το πρώτο μπλιν οι νοικοκυρές το έδιναν στην αρκούδα, που αυτή την περίοδο ξυπνά από την χειμέρια νάρκη και είναι πεινασμένη.

Η ρόδα
Η ρόδα συμβολίζει κι αυτή τον ήλιο, καθώς οι Σλάβοι θεωρούσαν ότι ο ήλιος κυλά σαν την ρόδα στον ουρανό. Γι΄αυτό ήταν έθιμο  να κυλούν αναμμένες ρόδες κατά μήκος του δρόμου. Άλλες φορές πάλι η ρόδα στολισμένη με πολύχρωμες κορδέλες γίνεται ωραίο γαϊτανάκι με τις κοπέλες να σέρνουν το χορό.

Please follow and like us:
Exit mobile version