Μοσχαράκι Στρόγγανωφ

Μοσχαράκι-Στρόγγανωφ                                                                                                                                                         Το μοσχαράκι Στρόγγανωφ ή Μπεφ Στρόγγανωφ ή μοσχαράκι α λα Στρόγγανωφ είναι  ένα από τα ρωσικά πιάτα της διεθνούς κουζίνας. Φτιαγμένο από ψιλοκομμένα κομμάτια μοσχαριού περιχυμένα με ζεστή σάλτσα ντομάτας και σμετάνα αποτελεί ένα  ωραίο δεύτερο πιάτο στο τραπέζι σας.

 Το πιάτο έκανε την εμφάνισή του την τελευταία δεκαετία του 19ου αι. και έγινε σύντομα  γνωστό σε όλο τον κόσμο με πολλές παραλλαγές.  Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο καταγράφηκε στη διεθνή κουζίνα ως «ρωσικό πιάτο», παρά το γεγονός ότι δεν έχει ρίζες στη ρωσική κουζίνα.

Τα υλικά μας (για 8 μερίδες)
1 κιλ. φιλέτο από μοσχάρι
1 μέτριο κρεμμύδι
500 γραμ. σμετάνα
1 κούπα ζωμό κρέατος
2-3 κ.σ. σάλτσα Κρασναντάρσκι
1 κούπα λάδι
λίγο αλεύρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Προετοιμασία
Σημαντικό για την επιτυχία του πιάτου είναι η επιλογή πολύ καλής ποιότητας κρέατος. Το φιλέτο ενδείκνυται, όμως και ένα κομμάτι από σπαλονουά (ή χτένι) ή ό,τι άλλο σας συστήσει ο χασάπης σας, που είναι πιο οικονομικό.
Αγοράζουμε το κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες και το τεμαχίζουμε σε λωρίδες μήκους 5 εκατ. και πλάτους 1.5εκατ. Τις αλευρώνουμε φροντίζοντας να μην κρατήσουν πολύ αλεύρι.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καλά και ρίχνουμε το κρεμμύδι,το οποίο προηγουμένως έχουμε κόψει σε πολύ λεπτές φετούλες. Όταν το κρεμμύδι πάρει διάφανο χρώμα, τοποθετούμε πάνω του τις λωρίδες του μοσχαριού. Δεν θέλουμε το κρέας να έρθει σε επαφή με το σκεύος και γι΄αυτό με προσοχή το γυρνούμε για να ροδίσει και από τις δύο πλευρές και να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Το ψήσιμο είναι το πιο σημαντικό στάδιο στην προετοιμασία του πιάτου. Το κρέας το μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και προσέχουμε ιδιαίτερα να το αποσύρουμε ενώ ακόμη είναι τρυφερό και χυμώδες. Το αλατοπιπερώνουμε και το κρατούμε ζεστό μέχρι να προετοιμάσουμε και τη σάλτσα της σμετάνα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη σμετάνα, 2-3 κ.σ. σάλτσα ντομάτας α λα Κρασναντάρσκι και λίγο από το ζωμό κρέατος, ώστε το μίγμα να αποκτήσει ρευστότητα παχύρρευστης σάλτσας.Η αναλογία σμετάνα-σάλτσας ντομάτας είναι θέμα γούστου, όμως είναι σαφές ότι η σμετάνα πρέπει να υπερτερεί.

Ρίχνουμε τα κομματάκια κρέατος στη σάλτσα της σμετάνα, ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε (μόνον) πιπέρι, εάν επιθυμούμε, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για λίγο, φροντίζοντας το φαγητό μας να μην πάρει βράσει και το κρέας να μην σκληρύνει.
(Εάν θεωρήσουμε ότι το κρέας δεν είναι έτοιμο, όπως το θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό και ξαναελέγχουμε).

Σερβίρισμα
Μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Η καλύτερη γαρνιτούρα είναι οι πατάτες τηγανιτές μαζί με φέτες από ντομάτα .
Το μοσχαράκι Στρογγανώφ και ό,τι το συνοδεύει πρέπει να σερβίρονται ζεστά, γιατί διαφορετικά το πιάτο χάνει τόσο στη γεύση όσο και στην υφή του.

Καλή σας όρεξη!

 .. και λίγα λόγια για την ιστορία 
Σύμφωνα με την άποψη του Παχλιόμπκιν, σημαντικού Ρώσου ερευνητή της ιστορίας της μαγειρικής, το πιάτο δημιουργήθηκε προς τιμήν του κόμη Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς Στρόγγανωφ από την Οδησσό. Ο κόμης Στρόγγανωφ, πολύ πλούσιος αριστοκράτης, όπως πολλοί άλλοι της σειράς του, διοργάνωνε στο μέγαρό του τα λεγόμενα «ανοικτά τραπέζια», στα οποία μπορούσε να παρευρεθεί οποιοσδήποτε αξιοπρεπώς ενδεδυμένος άνθρωπος χωρίς να έχει λάβει προσωπική πρόσκληση. Ένας από τους μάγειρες του κόμη κατάφερε να συνδυάσει με επιτυχία την γαλλική τεχνική μαγειρέματος, ψήσιμο του κρέατος και σερβίρισμα με σάλτσα, με τις μεθόδους της ρωσικής κουζίνας, σύμφωνα με την οποία περιχύνουμε τη σάλτσα στο κρέας και δεν την σερβίρουμε ξεχωριστά.
Το πιάτο κρίθηκε κατάλληλο για την περίσταση, πρώτον λόγω της ευκολίας στην προετοιμασία του, δεύτερον γιατί ήταν βολικό στο σερβίρισμα και τρίτον γιατί ήταν εύγευστο.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Γάλλος σεφ του Στρόγγανωφ, ο Andre Dupont, επινόησε το πιάτο για τη διευκόλυνση του Κόμη, ο οποίος λόγω ηλικίας είχε πρόβλημα με τα δόντια του. Ακολουθώντας μια άλλη εκδοχή, το πιάτο αυτό το δημιούργησε ο γάλλος μάγειρας του Πάβιελ Στρόγγανωφ στο Παρίσι. Όποια εκδοχή και αν είναι αληθινή, η αρχική συνταγή δεν φαίνεται να έχει διασωθεί, το γευστικό αποτέλεσμα όμως είναι ενδιαφέρον.

Please follow and like us: