Η ρωσική πρωτοπορία στις εικαστικές τέχνες

Βασίλι Β. Καντίνσκι. Καζιμίρ Σ. Μαλέβιτς. Κωνσταντίν Σ. Μέλνικωφ.
 Βασίλι Β. Καντίνσκι  Καζιμίρ Σ. Μαλέβιτς   Κωνσταντίν Σ. Μέλνικωφ
kantinski1. Μαλέβιτς-το-μαύρο-τετράγωνο. Αρχιτεκτονικό-κτίσμα-Μέλνικοφ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Ρώσοι καλλιτέχνες δεν ξεχωρίζουν τόσο πολύ ως ζωγράφοι, αλλά ο Καζιμίρ Μαλέβιτς είναι αρκετός για να αναγνωριστεί η ρωσική συμβολή στον πολιτισμό. Ένα μοναδικό γεγονός για τη σύγχρονη τέχνη ήταν όταν το 1915 ο Μαλέβιτς ζωγράφισε το «Μαύρο τετράγωνο», ένα έργο το οποίο έγινε σύμβολο της παγκόσμιας πρωτοπορίας στη ζωγραφική. Η έμπνευσή του αυτή άσκησε επίδραση σε όλα τα ρεύματα της τέχνης και όχι μόνο σε εκείνο των γεωμετρικών αφηρημένων μορφών. Ο Μαλέβιτς εισήγαγε την έννοια του «κάνε γεγονός τέχνης αυτό, το οποίο δεν πέρασε από το μυαλό κανενός άλλου να κάνει πριν από σένα», η οποία ενέπνευσε αργότερα και άλλους εικαστικούς της Δύσης.

Επίσης, ο Βασίλι Καντίνσκι, πασίγνωστος αυτοδημιούργητος καλλιτέχνης, και ένας από τους πατέρες και θεωρητικούς της αφηρημένης ζωγραφικής.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο τρίτος μεγάλος εκκεντρικός της ρωσικής πρωτοπορίας, η οποία γνώρισε την άνθισή της μερικά χρόνια πριν την επανάσταση του 1917 και έσβησε λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Ο Κονσταντίν Μέλνικοφ έχει αναγνωριστεί ως ο μεγαλύτερος ρώσος σχεδιαστής-αρχιτέκτονας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ήταν ο πιο γνωστός αρχιτέκτονας της Μόσχας. Ως το 1936 έκτιζε συνεχώς και κάθε κτίριο που σχεδίαζε αποτελούσε ένα νέο πείραμα, προκαλούσε μεγάλη αίσθηση χαρίζοντάς του δόξα και αναγνωρισιμότητα.

Please follow and like us: