Μανιτάρια, το αθόρυβο κυνήγι

To φθινόπωρο είναι η αγαπημένη εποχή των Ρώσων, όπου κι αν ζουν, στην πόλη ή στο χωριό. Γιατί; Γιατί είναι η εποχή του μαζέματος των μανιταριών! Κι οι Ρώσοι είναι παθιασμένοι με τα μανιτάρια, αποκαλούν δε το μάζεμά τους “το αθόρυβο κυνήγι”.

Έτσι λοιπόν, κάθε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, οι Ρώσοι εξοπλισμένοι με μακριά μπαστούνια και ψάθινα καλάθια ακολουθούν το umami στο δάσος για να μαζέψουν την σοδειά της φύσης σε βωλίτες, καισαρικά, βασιλομανίταρα ή χρυσές κανθαρέλες.

Μάλιστα, μια φίλη μου στην Μόσχα λέει ότι όσοι βγαίνουν βόλτα το βράδυ της Κυριακής τον Σεπτέμβριο, όλο και θα συναντήσουν κάποιους κουρασμένους, αλλά πανευτυχείς κυνηγούς μανιταριών που επιστρέφουν από προαστιακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς με καλάθια και κουβάδες γεμάτους με τον λαχταριστό θησαυρό.

Σοδειά μανιταριών

Όμως, από πού προέρχεται αυτό το ρωσικό πάθος; Άγνωστο. Η αλήθεια είναι ότι οι Ρώσοι ανά τους αιώνες ασχολούνται με το μάζεμα των μανιταριών με μια ξέφρενη ενέργεια, παρόμοια με αυτήν που σήμερα  οι καταναλωτές τρέχουν στα καταστήματα την Black Friday!

Ίσως κατά κάποιο τρόπο, τα μανιτάρια να είναι σαν τα καταστήματα την Black Friday: παίρνεις designer food! σε απίστευτα χαμηλή τιμή. Επιπλέον είναι και το απρόβλεπτο της αναζήτησης: το να μην ξέρεις τι θα βρεις κάτω από το επόμενο δέντρο! Ή πάλι, όπως είπε κι ο διάσημος συγγραφέας Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ μπορεί να είναι και η έξαψη του κυνηγιού!

Καλοί μου φίλοι                                                                                               

Να είστε καλά, μένετε ασφαλείς 🙂

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.