Πικάντικο αγγουράκι τουρσί με κουρκουμά

Συνήθως αγγουράκι τουρσί αγοράζουμε έτοιμο, όμως είναι εξίσου εύκολο να φτιάξουμε και μόνοι μας. Λίγος χρόνος και μερικά υλικά που συνήθως έχουμε, αρκούν για να φτιάξουμε αυτό το ασυνήθιστα πικάντικο, τραγανό και αρωματικό αγγουράκι τουρσί με κουρκουμά,   

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ανάγκη να κάνουμε τουρσί, όπως στην Ρωσία, γιατί έχουμε πολλά λαχανικά και φρούτα όλο τον χρόνο.  Όμως, το τουρσί δεν παύει να είναι ένας μεζές με αξιόλογη διατροφική αξία.

Τα υλικά μας  (για 2 μονόλιτρα βάζα)
1,5 κιλ. αγγουράκια τρυφερά
2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
5 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ.  σιναπόσπορο (σπόροι μουστάρδας) ή εναλλακτικά                                     2 κ. γλ. μουστάρδα σκόνη (κοφτές) 
1 κ.σ. κουρκουμά (γεμάτη)
2 κ.σ. μπαχάρι κόκκοι (γεμάτες)
1 κ.γλ. κόκκοι μαύρου πιπεριού (γεμάτη)
2 φύλλα δάφνης
1 κούπα ζάχαρη
4 κ.σ. αλάτι
220 ml μηλόξυδο
330 ml νερό

Προετοιμασία
1.   Πλένουμε και κόβουμε τα αγγούρια* και τα κρεμμύδια σε φέτες μέτριου πάχους σε ένα ευρύχωρο σκεύος.  Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Την τελευταία κουταλιά αλάτι την ρίχνουμε από πάνω. Τοποθετούμε πάνω στα υλικά ένα βαρύ σκεύος που να ασκεί πίεση (π.χ. δοχείο με νερό).
2.   Αφήνουμε να σταθούν για 3 ώρες για να τραβήξει το αλάτι την υγρασία και να αλμυρίσει το αγγούρι και να γίνει σφικτό. Στραγγίζουμε και πετάμε τα υγρά.
3.  Δοκιμάζουμε ένα αγγουράκι κι αν μας φανεί πολύ αλμυρό, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
4.     Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε την μαρινάδα ρίχνοντας μαζί ζάχαρη, ξύδι, νερό, δάφνη, μπαχάρι, κουρκουμά, σκόρδο, σιναπόσπορο. Αφήνουμε να βράσουν για λίγο (5΄). Κατόπιν ρίχνουμε τα αγγούρια με το κρεμμύδι στην μαρινάδα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, όχι περισσότερο, από 2΄-3΄.
5.    Γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με τα αγγούρια, το κρεμμύδι και την μαρινάδα. Μέσα στα βάζα επιπλέον μπορούμε να προσθέσουμε σέλερι  ή πιπερίτσα τσίλι.
6.      Κλείνουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα, για να απορροφήσει τα υγρά, που ίσως ξεφύγουν. Τα αγγούρι τουρσί θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Καλό θα ήταν όμως να κάνουμε μια πρώτη γευστική δοκιμή μετά από 24 ώρες.

Καλή επιτυχία!

*     Αν έχουμε, χρησιμοποιούμε κυματοειδές μαχαίρι στο κόψιμο των αγγουριών για πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση.                                                                 

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.