Η Αφροδίτη του Βίλλεντορφ

Αφροδίτη του Βίλλεντορφ, Παλαιολιθική εποχή

ο 1908, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο χωριό Βίλλεντορφ στην Κάτω Αυστρία βρέθηκε ένα αγαλματίδιο γυναίκας της Παλαιολιθικής περιόδου.

Το αγαλματίδιο χρονολογείται ανάμεσα στο 28.000 π.Χ. και στο 25.000 π.Χ., είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, είναι βαμμένο με κόκκινη ώχρα, έχει ύψος 11 εκ. Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με την προέλευσή του, την μέθοδο κατασκευής του και και τη σημασία του για τον πολιτισμό που την κατασκεύασε. Έχει τονισμένα σημεία του γυναικείου σώματος που συνδέονται με την εγκυμοσύνη όπως το στήθος, τους μηρούς και την κοιλιά, και διάφοροι ερευνητές πιστεύουν ότι απεικονίζει κάποια θεότητα της γονιμότητας. Δεν έχει πρόσωπο, ενώ στο κεφάλι υπάρχουν κυκλικές οριζόντιες ζώνες που πιθανόν είναι κάποιο είδος κόμμωσης.

Γυναικεία αγαλματίδια, της Παλαιολιθικής εποχής με τονισμένο στήθος, μηρούς και κοιλιά έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και στην Σιβηρία και είναι γνωστά ως ειδώλεια της Αφροδίτης, Το συγκεκριμένο που βρέθηκε στην Αυστρία είναι γνωστό ως η Αφροδίτη του Βίλλεντορφ.

Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.