Κουρεντζής-musicAeterna-Plan B

Ζώντας στην εποχή μεγάλων αλλαγών

Στις εποχές μεγάλων αλλαγών η τέχνη έχει αποδείξει ότι μπορεί να δώσει διεξόδους, αλλά και φως για να ανακαλύψουμε και να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις που ούτε καν φανταζόμαστε ότι διαθέτουμε.

η ταινία έχει αγγλικούς υπότιτλους

zvuki.ruΣτις 31 Μαΐου 2020 στην διαδικτυακή πλατφόρμα musicAeterna.org, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της ταινίας-ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Plan B» των Teodor Currentzis (ιδρυτή και διευθυντή του μουσικού συνόλου musicAeterna ) και Sergey Nurmamed (σκηνοθέτη). Βάση του ντοκιμαντέρ αποτελούν τα πλάνα από την τελευταία ημέρα των δοκιμών της musicAeterna στο φινάλε της 9ης Συμφωνίας του Beethoven πριν την έναρξη του παγκόσμιου lockdown και της αναγκαστικής σιωπής».

Το “Plan B” είναι η καταγραφή της προσπάθεια μιας ομάδας καλλιτεχνών να κατανοήσουν την βίωση της ζωής και της δημιουργικότητας στον καιρό της πανδημίας. Η ιδέα γεννήθηκε στον Teodor Currentzis και τον Sergey Nurmamed και την αντιμετώπισαν σαν ευκαιρία για να μιλήσουν για την εμπειρία του απόλυτου περιορισμού. H ταινία δεν αφορά μόνον την μουσική.  Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν  προσπαθούν να συλλάβουν την αίσθηση της απόλυτης απομόνωσης.  Η ταινία οπτικοποιεί την διανοητική προσπάθεια να κατανοήσουμε το γίγνεσθαι μέρος του οποίου είμαστε.  Είναι η προσπάθεια να φανούμε πιο δυνατοί από τους περιορισμούς και σοφότεροι από τους φόβους των καιρών.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια ανασκόπησης του εαυτού μας, των σχέσεών μας, της ζωής, του ευάλωτου της ανθρώπινης ύπαρξης, της ομορφιάς, της μοναξιάς εκείνη την μοναδική στιγμή που «παγώνει» ο χρόνος, την σπάνια στιγμή της απόλυτης σιωπής»  εξηγούν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Στην ταινία, μεταξύ άλλων, εμφανίζονται φίλοι της  musicAeterna (μουσικοί, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες), όπως  οι Romeo Castelllucci, Peter Sellars, Marina Abramovich, Sasha Waltz, Helmut Lachenmann, Alain Platel, Lilia Burdinskaya, Matthias Naske, Jochen Zanding και βέβαια ο Teodor Currentzis.

Ποιό ήταν το Plan A;

«Το 2020, ο μουσικός κόσμος επρόκειτο να γιορτάσει την 250η επέτειο της γέννησης του Ludwig van Beethoven. Για την musicAeterna, το αποκορύφωμα του εορτασμού θα ήταν το Φεστιβάλ Beethoven στη Βόννη. Εκεί, υπό τη διεύθυνση των Teodor Currentzis και Giovanni Antonini, η musicAeterna  (ορχήστρα και χορωδία)  θα εκτελούσε ολόκληρο τον κύκλο των συμφωνιών του συνθέτη.  Η παγκόσμια περιοδεία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο από την Μόσχα και την Πετρούπολη, ενώ για τον Απρίλιο και τον Μάιο, προγραμματιζόταν συναυλίες  στην Βιέννη, την Λουκέρνη, την Σεούλ και το Τόκιο. Όμως, η  ζωή άλλαξε όλα τα σχέδιά μας. Οι συναυλίες και οι περιοδείες ακυρώθηκαν.

» Συνεχίσαμε να κάνουμε πρόβες στο σπίτι της musicAeterna , στο Dom Radio της Πετρούπολης. Η αναγκαστική παύση μας επέτρεψε να αναπτύξουμε το Σχέδιο Β: ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε  για την ηχογράφηση της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν με την Sony Classical.  Ωστόσο, η πραγματικότητα ξεπέρασε και πάλι τους σχεδιασμούς. Τα σύνορα της Ευρώπης άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι προσκεκλημένοι μουσικοί από άλλες χώρες αποκόπηκαν από την ορχήστρα. Παρόλα αυτά, οι πρόβες δεν σταμάτησαν: συνεχίστηκαν μέχρι τις 16 Μαρτίου. Το χρονικό των τελευταίων ημερών πριν από την έναρξη της αναγκαστικής σιωπής αποτέλεσε τη βάση του Plan Β».

» Το Plan B της musicAeterna εξακολουθεί να ισχύει. Θέλουμε να ηχογραφήσουμε την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν και ελπίζουμε να υλοποιήσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρότζεκτ όταν ανοίξουν τα σύνορα και οι μουσικοί μπορούν να έρθουν στη Ρωσία και να συγκεντρωθούν στο Dom Radio.  Αυτό το πρότζεκτ θα αφορά  όλους τους ανθρώπους και την κοινή μας μοίρα. Είναι ευκαιρία να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σε καθέναν από εμάς».

Πηγή : zvuki.ru

Μετάφραση – επεξεργασία : myRussianCuisine.com

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.