Μπαλέτο “Δον Κιχώτης”

Δον Κιχώτης.  Μια από τις γνωστές και δημοφιλείς φιγούρες στο παγκόσμιο λογοτεχνικό πάνθεον. Ένας χαρακτήρας αγνός, ευγενής και αλλοπαρμένος. Κι όμως πέρα από το ότι έχει γοητεύει εκατομ-μύρια αναγνώστες, έχει εμπνεύσει τόσους πολλούς καλλιτέχνες, ώστε για τον Δον Κιχώτη να έχουν γραφεί 3 συμφωνικές συνθέσεις, 12 μπαλέτα, 1 θεατρικό έργο και περισσότερες από 50 κινηματο-γραφικές ταινίες ή ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Υπόθεση του Μπαλέτου Don Quixote του Ludwig Minkus (1869) Πρόλογος
Ο Don Quixote, παρακινημένος από ιπποτικά μυθιστορήματα, αρχί-ζει τις περιπλανήσεις του με σκοπό να δοξάσει το όνομά του με με-γάλα κατορθώματα. Παίρνει για σωματοφύλακα τον αφοσιωμένο Sancho Panza, άνθρωπο συνετό και προσγειωμένο.

Πράξη Ι
Στην Βαρκελώνη υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα. Η Κιτρί, η κόρη του πανδοχέα, ερωτοτροπεί με τον κουρέα Basil που είναι ερωτευ-μένος μαζί της. Ο πατέρας της Κιτρί, ο Λορέντζο, τους πιάνει μαζί και διώχνει τον Basil. Θέλει η κόρη του να παντρευτεί τον πλούσιο ευγενή Gamash. Ο κουρέας δεν είναι κατάλληλος γι’ αυτήν, αλλά η Κιτρί αρνείται κατηγορηματικά να υπακούσει στην θέληση του πατέρα της.

Κατά την διάρκεια του γλεντιού, ο Don Quixote εμφανίζεται με τον Sancho Panza. Βλέποντας τον πανδοχέα, ο Don Quixote θεωρεί ότι είναι ιδιοκτή-της ενός κάστρου και τον χαιρετίζει με σεβασμό. Ο ξενοδόχος ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο και προσκαλεί τον Δον Κιχώτη στο πανδοχείο. Ο Sancho Panza μένει στην πλατεία. Αλλά όταν η νεολαία προσπαθεί να του παίξει ένα κόλπο, ο Don Quixote σπεύδει να τον προστατεύσει.

Βλέποντας την Κιτρί, την περνά για την όμορφη Dulcinea, που εμφανίστηκε στα όνειρά του και την οποία θεωρεί  «κυρά της καρδιάς του».  Αλλά η Κιτρί το σκάει με τον Basil. Οι Lorenzo, Gamache και Don Quixote ξεκινούν για να την βρούν.

Πράξη II  – Σκηνή 1
Η Κιτρί και ο Basil καταφεύγουν σε μια ταβέρνα. Ο Lorenzo, ο Gamache και ο Don Quixote καταφθάνουν. Ο Lorenzo θέλει να ανακοινώσει αμέ-σως τους αρραβώνες της Κιτρί και του Gamache, αλλά ο Basil, σε συνεν-νόηση με την Κιτρί, κάνει ότι αυτοκτονεί. Η Κιτρί θρηνεί πάνω στο σώμα του αγαπημένου της. Ο Don Quixote με ευγενή αγανάκτηση κατακρίνει τον Lorenzo για σκληρότητα και απειλώντας τον με όπλο, τον αναγκάζει να συμφωνήσει στον γάμο της κόρης του με τον κουρέα. Ο Basil δεν χρειάζεται πλέον να προσποιείται ότι είναι νεκρός.

Πράξη II  – Σκηνή 2
Στα χωράφια κοντά στον μύλο υπάρχει ένας καταυλισμός τσιγγάνων κι ένα κουκλοθέατρο. Εμφανίζεται ο Don Quixote με τον  Sancho Panza. Ο ιδιοκτήτης του θεάτρου καλεί τον Don Quixote να δει την παράσταση. Ο Don Quixote παρακολουθεί με ενθουσιασμό το έργο και, ξεχνώντας ότι είναι θέατρο, ορμά στη σκηνή κρατώντας όπλο για να υπερασπιστεί τους αδικημένους. Σπάζει τη σκηνή, σκορπίζει τις κούκλες και όταν βλέπει τους μύλους, τους παίρνει για κακούς μάγους που πρέπει να συντρίψει. Όμως, πιάνοντας το φτερό του μύλου, ανεβαίνει στον αέρα και πέφτει στο έδαφος.

Πράξη II  – Σκηνή 3
Ο τραυματισμένος Don Quixote και ο Sancho Panza βρίσκονται στο δάσος. Ο Δον Κιχώτης νομίζει ότι το δάσος είναι γεμάτο τέρατα και γίγαντες. Ο Sancho Panza βάζει τον Ντον Κιχώτη στο κρεβάτι και τρέχει για βοήθεια. Ο Don Quixote ονειρεύεται την Dulcinea, «την κυρά της καρδιάς του», περιτριγυρισμένη από δρυάδες και έρωτες.

Ο Sancho Panza φέρνει τον Δούκα και τη Δούκισσα, που κυνηγούσαν στο δάσος, και τους ικετεύει να βοηθήσουν τον Don Quixote, που είναι κυριευμένος από όνειρα και αυτοί τον προσκαλούν  στο κάστρο τους.

Πράξη II  – Σκηνή 4
Το κάστρο του Δούκα. Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Don Quixote. Ο Δούκας και η Δούκισσα μαθαίνοντας από τον Sancho Panza  την ευτυχισμένη ιστορία αγάπης της Κιτρί και του Basil  τους καλούν να γιορτάσουν τον γάμο στο κάστρο τους. Ο Don Quixote και ο Sancho Panza είναι τα τιμώμενα πρόσωπα. Πραγματοποιείται επίσημη πομπή. Βλέποντας την Κιτρί, ο Don Quixote αναγνωρίζει στο πρόσωπό της «την κυρά των ονείρων του». Όμως ο δούκας και ο Sancho Panza  τον πείθουν για την πραγματικότητα.  Η γιορτή συνεχίζεται. Όλοι ευγνωμονούν τον γενναίο ιππότη και τον αφοσιωμένο σωματοφύλακά του.

Πηγή : bolshoi.ru

Αντί επιλόγου
Το έργο του Θερβάντες εμφανίστηκε ως παρωδία του ιπποτικού μυθιστο-ρήματος και η εικόνα του Δον Κιχώτη  ως παρωδία των ιπποτών που περιγράφονται σε αυτό. Ο ίδιος ο Θερβάντες το μαρτυρεί . Στην πραγματικότητα, ο Δον Κιχώτης ήταν μια παρωδία όχι μόνο του ιπποτικού μυθιστορήματος, αλλά και του σχολαστικι-σμού και των στερεοτύπων της αναγεννησιακής λογοτεχνίας. Και ίσως επειδή ο χαρακτήρας αυτός εκπροσωπεί κάτι πραγματικά αληθινό, καθαρό και ανθρώπινο, ίσως γι’ αυτό ακριβώς να συγκινεί και να εμπνέει ακόμη.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.