οι οκτώ πιο όμορφες ρωσικές γάτες

Οι πιο όμορφες ρωσικές γάτες έχουν … άρωμα ανατολής, αφού αρκετές από αυτές προέρχονται από διασταύρωση με αγριόγατες ή άλλα αιλουροειδή της κεντρικής Ασίας ή της Άπω Ανατολής.  Απολαύστε τις!  

Ρωσική μπλέ

Η ρωσική μπλε κατάγεται από το μακρινό Αρχαγγέλσκ στα παράλια της Λευκής θάλασσας, στον βορρά της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς κι έξυπνες ράτσες στον κόσμο. Πήρε το όνομά της από την μοναδική γκρι-μπλε σκιά του τριχώματός της που είναι κοντό, πυκνό, ελαφρώς λαμπερό και απαλό σαν βελούδο.

Η ρωσική μπλε είναι αριστοκρατική, ήρεμη, φιλική. Δεν αγαπά τις αλλαγές. Είναι επίσης εξαιρετική «νοσοκόμα»: αν κάποιος είναι αδιάθετος στο σπίτι, θα τον συντροφεύσει με την ζεστασιά της και το γουργουρητό της.

Γάτα Σιβηρίας

Όπως λέει το όνομά της κατάγεται από την Σιβηρία και προέρχεται από την διασταύρωση της οικόσιτης ράτσας με γάτες που έφεραν μαζί τους έμποροι από την Μπουχάρα (Ουζμπεκιστάν) της κεντρικής Ασίας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της ράτσας είναι το μακρύ τρίχωμα εξωτερικά, δεύτερο τρίχωμα κοντό και πυκνό εσωτερικά για να την προστατεύει τέλεια από το κρύο. Το διπλό τρίχωμα καλύπτει και τα πόδια, σχηματίζει πλούσια χαίτη γύρω από το λαιμό, τις πατούσες ανάμεσα στα δάκτυλα.  Λόγω του πλούσιου τριχώματος φαίνεται τεράστια.Ένα ενήλικο ζώο μπορεί να φτάσει τα 12 κιλά.

H γάτα της Σιβηρίας διακρίνεται από την αυτάρκεια, την νοημοσύνη, τον ισχυρό και εύστροφο χαρακτήρα της και έτσι δίκαια έχει γίνει ο ήρωας πολλών ρωσικών παραμυθιών.

Η μασκαρεμένη του Νιεβά

Πήρε το όνομά της από το τρίχωμα της μούρης της που την κάνει να μοιάζει σα να φορά μάσκα. Θεωρείται απόγονος της γάτας Σιβηρίας και εμφανίστηκε τον 20ο αι. δηλ. είναι μια αρκετά καινούργια ράτσα. Πατρίδα της η αυτοκρατορική Πετρούπολη.

Διακρίνεται για τον ασυνήθιστο χρωματισμό του τριχώματός της και τα λαμπερά μάτια της που είναι από ανοικτό μπλέ μέχρι σμαραγδί. Είναι τρυφερές και ευαίσθητες.

Η σφίγγα του Ντον

Ο πρώτος εκπρόσωπος της ράτσας γεννήθηκε στην πόλη Ροστόφ στον ποταμό Ντόν, εξ ου και το όνομά της. Τα μικρά μπορεί να γεννηθούν είτε τελείως φαλακρά είτε να έχουν πυκνό και πολύ κοντό τρίχωμα.

Αναγνωρίζεται ως διαφορετική ράτσα από την Καναδέζικη σφίγγα. Ο σκελετός της είναι ελαφρύτερος και έχει διαφορετικό σχήμα κεφαλιού και ματιών.

Η κολοβή από τις Κουρίλες

Είναι αυτόχθονη ράτσα με μικρή ουρά που ζει στα νησιά Kουρίλες (συγκρότημα νησιών στον Ειρηνικό, βόρεια της Ιαπωνίας). Έγινε γνωστή την δεκαετία του 1980 όταν άρχισαν να επισκέπτονται την Ρωσία μελετητές αιλουροειδών, οι οποίοι έμειναν κατάπληκτοι όταν ανακάλυψαν στη ράτσα αυτή έναν άγριο λύγκα σε μινιατούρα.

Ο Ρεξ των Ουραλίων

Ο Ρεξ των Ουραλίων έχει κοντό και σγουρό τρίχωμα (σαν γούνα αστραχάν).  
Διαισθάνεται την διάθεση του αφεντικού της και γίνεται πιο τρυφερή, αν αντιληφθεί ότι είναι αναστατωμένος. Δεν είναι απαιτητική και δέχεται τους κανόνες της οικογένειας. Είναι πολύ ήσυχο ζώο, αλλά υποφέρει πολύ από τη μοναξιά και μπορεί ακόμη και να αρρωστήσει λόγω του μακρού αποχωρισμού από τον ιδιοκτήτη της.

Η γαλανομάτα των Αλταΐων

Η γαλανομάτα των Αλταΐων (νότια Σιβηρία) είναι σπάνια ράτσα και ανήκει στις ράτσες της Ανατολής. Σε άλλες περιπτώσεις, τα μπλε μάτια θεωρούνται τυχαία γενετική μετάλλαξη, αλλά στην περιοχή των Αλταΐων φαίνεται ότι σε μια ολόκληρη ομάδα γατών το χαρακτηριστικό μεταδίδεται σταθερά από γενιά σε γενιά.

Το κύριο χαρακτηριστικό της φυλής θεωρείται ότι είναι τα μπλε μάτια, στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά η γάτα μοιάζει με οποιαδήποτε δυνατή, υγιή γάτα με κοντό τρίχωμα.

Η γάτα του Ουσουρίσκ

Η γάτα του Ουσουρίσκ (πόλη στην Άπω Ανατολή) είναι υβριδική ράτσα που προήλθε με φυσικό τρόπο από την διασταύρωση της λεοπάρδαλης του ποταμού Αμούρ στην ανατολική Σιβηρία με την οικόσιτη γάτα.

Η ράτσα δεν έχει πολλά μέλη, αλλά επειδή είναι δημοφιλής, οι εκτροφείς προσπαθούν να διατηρήσουν τον υπάρχοντα πληθυσμό.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.