Σημαντικές Ρωσίδες : η Τρόικα

Η Άννα Φιλοσόφοβα, η Μαρία Τρουμπνίκοβα και η Νατζέζντα Στασόβα  πρωτοστάτησαν σχεδόν για μισό αιώνα στην μόρφωση και την ένταξη των γυναικών στην εργασία, θεωρώντας ότι αυτά είναι τα πρώτα βήματα για την χειραφέτησή τους.

Στο τέλος της δεκαετίας 1850 ίδρυσαν εταιρεία για την παροχή φθηνών διαμερισμάτων και άλλων διευκολύνσεων για τους άπορους της Πετρούπολης, την οποία έθεσαν υπό την αιγίδα του Μεγάλου Δούκα Μιχαήλ, αδελφού του τσάρου.

Η εταιρεία παρείχε άνετη και φθηνή στέγαση σε 400 ενήλικες και 140 παιδιά, λειτουργούσε σχολείο, νηπιακό σταθμό, τραπεζαρία για τα μέλη της, εργαστήριο ραπτικής, επαγγελματική-τεχνική σχολή, καταφύγια για σπουδάζουσες γυναίκες και ηλικιωμένους.

Την ίδια περίοδο ίδρυσαν διάφορους συνεταιρισμούς γυναικών για υποστηρίξουν τις γυναίκες να βγουν στην αγορά εργασίας. Το 1863 ίδρυσαν γυναικείο εκδοτικό συνεταιρισμό με σκοπό να παρέχει ενδιαφέρουσα εργασία, αντίστοιχη με τις πνευματικές τους ικανότητες σε μορφωμένες γυναίκες στους τομείς της συγγραφής, επιμέλειας εκδόσεων, μετάφρασης, βιβλιοδεσίας κ.α.

Το κτίριο της Σχολής Μπεστούζεφ

Την δεκαετία του 1870 ίδρυσαν την Σχολή μαθημάτων Μπεστούζεφ, η οποία αποτέλεσε το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα για γυναίκες, στο οποίο δίδασκαν σημαντικοί επιστήμονες της εποχής (Μεντελέγιεφ), συγγραφείς (Άννιενσκι) και συνθέτες (Γκλίνκα, Μποροντίν) κ.α. Η φοίτηση ήταν 4ετής με τρεις κατευθύνσεις σπουδών :μαθητικά-φυσική, φιλολογία-ιστορία και νομική. Το 1918 τα Σεμινάρια Μπεστούζωφ ενσωματώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Πετρούπολης.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.