Άνθρωποι της τέχνης : Ιρίνα Αντόνοβα

Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Αντόνοβα (1922- ) είναι μια εμβληματική προσωπικότητα της τέχνης και του πολιτισμού στην Ρωσία. Είναι ιστορικός και κριτικός τέχνης με εξειδίκευση στην ιταλική τέχνη της Αναγέννησης, ακαδημαϊκός και από το 2013 πρόεδρος του Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν, του οποίου επίσης υπήρξε διευθύντρια από το 1961 και εργαζόμενη από το 1945.

Η παρουσία της στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, που είναι το μεγαλύτερο μουσείο Ευρωπαϊκής τέχνης στην Ρωσία, στάθηκε καθοριστική για την ανάπτυξη και την ένταξή του στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου.

Η Ιρίνα Αντόνοβα είναι Ιππότης του Τάγματος για Υπηρεσίες προς την πατρίδα (Ρωσία), Διοικητής του Τάγματος  της Λεγεώνας της Τιμής (Γαλλία), Διοικητής του Τάγματος Τεχνών και Λογοτεχνίας (Γαλλία), Διοικητής του Τάγματος Υπηρεσιών προς την Ιταλική Δημοκρατία και έχει λάβει πολλά άλλα μεγάλα βραβεία. Για τον λόγο αυτό οι διαλέξεις και οι συνεντεύξεις της αποτελούν σημαντικό γεγονός για την κοινότητα της τέχνης και του πολιτισμού.

Η συνέντευξη τα κύρια σημεία της οποίας σταχυολογούμε εδώ, δόθηκε το 2016, αλλά παραμένει επίκαιρη και σήμερα στην εποχή της πανδημίας, που η τέχνη και ο πολιτισμός βρίσκονται σε κρίση, αλλά και οι άνθρωποι αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι οι αξίες της κοινωνίας τους οδηγούν σε αδιέξοδα.

Η Ιρίνα Αντόνοβα θεωρεί ότι η τέχνη παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα αδιέξοδά του. Αλλά έως ότου συμβεί αυτό, μας συμβουλεύει να μην χάνουμε την διάθεσή μας γιατί η ανθρωπότητα έχει ήδη δημιουργήσει τόσα πολλά και μεγάλα έργα τέχνης σε όλους τους τομείς, που προς το παρόν φθάνουν για να μας εμπνεύουν όλους, ώστε να συνεχίσουμε καλύτερα.

Για να διαβάσετε την συνέντευξη της Ιρίνας Αντόνοβα με τίτλο “Ο θάνατος των θεών”  πατήστε εδώ.

 

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.