Πουτίγκα κολοκύθας με ανθότυρο

Πουτίγκα κολοκύθας με ανθότυρο.Εποχή της γλυκιάς κολοκύθας η τρέχουσα, οπότε γιατί να μην κάνουμε μια ωραία πουτίγκα που θα έχει την διακριτική γλυκύτητα της κολοκύθας, την κρεμώδη γεύση του ανθότυρου και το άρωμα του πορτοκαλιού!

Τα υλικά μας
800-1.000 γραμ. κολοκύθα (για 600 γραμ. πουρέ)
500 γραμ. ανθότυρο
4 κ.σ. νισιστές (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
30 γραμ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
5 αυγά
4 κ.σ. ζάχαρη
100 γραμ. σμετάνα (ή απλό γιαούρτι)
Τρίμμα από την φλούδα 2 πορτοκαλιών

Προετοιμασία
1. Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, την καθαρίζουμε από τα σπόρια, κρατούμε όμως την φλούδα. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί με την φλούδα προς τα κάτω, σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 190° C για 1 ώρα περίπου και βασικά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα (όχι όμως πολύ). Η κολοκύθα θα πρέπει να γίνει μαλακή, αλλά και ταυτόχρονα να είναι στεγνή, οπότε αν χρειαστεί την αφήνουμε για λίγο ξεσκέπαστη.

2. Όσο μαγειρεύεται η κολοκύθα, προετοιμάζουμε τον παπαρουνόσπορο (αν θέλουμε να τον συμπεριλάβου-με στην συνταγή). Θα μας χρειαστούν 30 γραμ. παπαρουνόσπορου, που τον βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, τον στραγγίζουμε και τον στεγνώνουμε σε ρολό κουζίνας.

3. Βγάζουμε την κολοκύθα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, αφαιρούμε την φλούδα και την κάνουμε πουρέ με το ραβδομπλέντερ. Πρέπει να φροντίσουμε ο πουρές να μην έχει υγρά.                    Για την πουτίγκα θα χρειαστούμε ξεχωριστά 500 γραμ. και 100 γραμ. πουρέ κολοκύθας.

4. Στην συνέχεια θα φτιάξουμε δύο ζύμες: η μία με κολοκύθα και η άλλη με ανθότυρο.
(α) Για την ζύμη με κολοκύθα θα χρειαστούμε:
–  500 γραμ. πουρέ κολοκύθας
–  2 κ.σ. ζάχαρη
–  2 αυγά
–  το τρίμμα από την φλούδα ενός πορτοκαλιού
–  2 κ.σ. νισιστέ (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
και ανακατεύουμε καλά κάθε φορά που προσθέτουμε ένα υλικό.

(β) για την ζύμη με το ανθότυρο θα χρειαστούμε:
–  500 γραμ. ανθότυρο
–  1 κ.σ. ζάχαρη
–  2 αυγά
–  2 κ.σ. νισιστέ
Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα υλικό ανακατεύουμε καλά.

Το σημαντικό είναι η σύσταση, η πυκνότητα των δύο ζυμών να είναι η ίδια.
Αν δεν είναι, προσθέτουμε στην κολοκύθα 1-2 κ.σ. ή όσες κουταλιές νισιστέ χρειάζεται για να πυκνώσει.
Αν πάλι η ζύμη με το ανθότυρο είναι πολύ σφικτή, προσθέτουμε 1 κ.σ. σμετάνα (ή γιαούρτι).

Αφού οι δύο ζύμες αποκτήσουν την ίδια πυκνότητα, συνεχίζουμε ως εξής:

5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. περίπουμε με λίγο λάδι και αρχίζουμε να δημιουργούμε την πουτίγκα ως εξής:

Στο κέντρο της φόρμας αδειάζουμε μια κουταλιά σούπας από την ζύμη του ανθότυρου. Θα παρατηρήσουμε ότι δημιουργείται ένα κυκλάκι. Στο κέντρο του θα αδειάσουμε μια κ.σ. από την ζύμη της κολοκύθας. Με τον ίδιο τρόπο στο κέντρο κάθε τελευταίας κουταλιάς τοποθετούμε εναλλάξ μια κουταλιά από την άλλη ζύμη.

Η ρευστή ζύμη εξαπλώνεται και καλύπτει όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια από την φόρμα δημιουργώντας μια εναλλαγή από λευκές και πορτοκαλιές κυκλικές γραμμές. Με τον τρόπο αυτό θα καλύψουμε σταδιακά όλη την φόρμα.

Πουτίγκα κολοκύθας 1. Πουτίγκα κολοκύθας 2.

Αν δεν καλυφθεί όλη η φόρμα, στο ελεύθερο τμήμα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία εναλλάσσοντας τις δύο ζύμες μέχρι να καλυφθεί όλη η φόρμα και να τελειώσουν οι δύο ζύμες.

6. Τοποθετούμε την φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε την πουτίγκα για 40 περίπου λεπτά. Πρέπει να προσέξουμε ώστε η πουτίγκα να διατηρήσει την υγρασία της.

7. Όσο ψήνεται η πουτίγκα, ετοιμάζουμε την ζαλίφκα, δηλαδή την λεπτόρρευστη κρέμα με την οποία θα περιχύσουμε την πουτίγκα.
Για την ζαλίφκα αναμειγνύουμε τα παρακάτω υλικά:
–  100 γραμ. πουρέ κολοκύθας
–  100 γραμ. σμετάνα ή, αν δεν έχουμε, γιαούρτι
–  1 αυγό
–  1 κ.σ. ζάχαρη
– τρίμμα από την φλούδα ενός πορτοκαλιού (προαιρε-τικά).

Μόλις η πουτίγκα είναι έτοιμη, την περιχύχουμε με την κρέμα κολοκύθας και την ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 190° C για 10-15 λεπτά το πολύ προσέχοντας να διατηρήσει το χρυσαφένιο χρώμα της.

Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την ξεφορμάρουμε.

Η πουτίγκα κολοκύθας με ανθότυρο γίνεται γρήγορα, είναι εύγευστη και πολύ-πολύ υγιεινή. Δοκιμάστε την! Και καλή απόλαυση!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.