Ρωσική μουσική, Terem Kvartet

Ρωσική μουσική, Terem Kvartet
Terem Kvartet (Α. Μπαρστσόφ, Μ.Τζούτζε, Α.Σμιρνόφ, Α.Κονσταντίνοφ)

Το κουαρτέτο Terem (Terem Kvartet) είναι ρωσικό μουσικό σύνολο λαϊκών οργάνων από την Αγία Πετρούπολη, που εκτελεί μουσική στο στυλ της κλασικής crossover. Έχει εκπροσωπήσει την Αγία Πετρούπολη σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις και γι ‘αυτό συχνά αναφέρεται ως ένα σύμβολο της πόλης.

Το κουαρτέτο έχει κυκλοφορήσει στη Ρωσία και στο εξωτερικό 7 δίσκους, που περιλαμβάνουν περισσότερες από 500 συνθέσεις κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Έχει δώσει περισσότερες από 2.500 συναυλίες σε 60 χώρες. Σήμερα αποτελείται από τους : Αντρέι Κονσταντίνοφ – μικρή ντόμρα*, Αντρέι Σμιρνόφ – Μπαγιάν-Ακορντεόν, Μιχαήλ Τζούτζε – μπαλαλάικα κοντραμπάσο και τον Αλεξέι Μπαρστσόφ – άλτο ντόμρα*.

* Η ντόμρα είναι ρωσικό έγχορδο με μακρύ χέρι, σφαιρικό σώμα και 3 ή 4 μεταλλικές χορδές. Ανήκει στην οικογένεια του λαούτου και θεωρείται παραλλαγή της μπαλαλάικα ή του μαντολίνου. Σήμερα, η τρίχορδη ντόμρα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη Ρωσία, παίζεται με πένα και κρατά τη βασική μελωδία στα σύνολα μπαλαλάικα.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία                                                                                     Το Terem Κουαρτέτο ιδρύθηκε το 1986 από 4 φίλους που σπούδασαν μαζί μουσική στο Κρατικό Ωδείο “Ρίμσκυ-Κόρσακοφ” του Λένινγκραντ και ξανασυναντήθηκαν στο στρατό. Αρχικά το όνομα του γκρούπ ήταν “Ρωσικό Σουβενίρ” και αργότερα απέκτησε το σημερινό όνομά του.

Το 1991, το Κουαρτέτο Terem κλήθηκε να συμμετάσχει στο παγκόσμιο φεστιβάλ έθνικ μουσικής «WOMAD» και εμφανίστηκε στην σκηνή με τον Peter Gabriel, την Sinead O ‘Connor, τη Suzanne Vega, το Nigel Kennedy και τους Led Zeppelin. Λίγο αργότερα, με την βοήθεια του Gabriel ηχογράφησαν το πρώτο τους CD «The Terem».

Το 1994, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ τους κάλεσε στο Βατικανό. Τη συναυλία, εκτός από τον Πάπα και την Μητέρα Τερέζα, παρακολούθησαν 120.000 άνθρωποι.
Το 2003, το Κουαρτέτο Terem διοργάνωσε φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής στην Αγία Πετρούπολη και στις 5 Απριλίου του 2008 ένα μουσικό φόρουμ με τη συμμετοχή μουσικών που εκπροσωπούσαν τις παραδόσεις των χωρών τους.

Το 2010, με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, το Κουαρτέτο Terem διοργάνωσε στην Αγ. Πετρούπολη τον Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό για μουσικά σχήματα δωματίου με ονομασία «Terem Crossover».

Η βάση της μουσικής δημιουργικότητας του Κουαρτέτου είναι η ρωσική κουλτούρα, οι λαϊκές παραδόσεις και η ρωσική αντίληψη του κόσμου. Ωστόσο, εξερευνά και άλλες μουσικές παραδόσεις, όπως η κλασική μουσική, η τζαζ, το φολκ-ροκ, επειδή θεωρούν ότι οι μουσικοί χωρίς σύνορα έχουν να κερδίσουν καλά πράγματα από κάθε πολιτισμό. Εξάλλου, το όνομα της ομάδας αντικατοπτρίζει την αντίληψη αυτή: “Terem” σημαίνει το σπίτι όπου φιλοξενούνται κάτω από την ίδια στέγη διαφορετικές μουσικές τάσεις από όλο τον κόσμο.                  Όπως λένε οι ίδιοι, “Terem – δεν είναι απλώς το σπίτι. Είναι το σπίτι, στο οποίο όλα είναι καλά. Αν είχαμε στόχο μόνον τα χρήματα, τότε δεν θα είμασταν terem. Είχαμε και έχουμε την φιλοδοξία να παίζουμε σύγχρονη μουσική που θα έχει τις ρίζες της στην εθνική παράδοση, που θα γίνεται αγαπητή και επομένως λαϊκή με την πραγματική έννοια του όρου και που θα διεγείρει και τον ακροατή και τους εαυτούς μας…”

Κι όπως έγραψε ο Independent
“Η αγάπη, το μίσος, η ειρωνεία, η φιλοσοφική διάθεση αναμιγνύονται μ΄ένα ρωσικό τρόπο στην μουσική του “Terem-Quartet” αποπνέοντας πνευματικότητα και άψογη μουσικότητα. Το Κουαρτέτο λάμπει, όπως ένα παλιό χειρόγραφο με χρωματιστές εικόνες”.

Please follow and like us: