Street art στο χιόνι

… ή πώς να μετατρέψετε το παγοδρόμιο της γειτονιάς σας σε καμβά ζωγραφικής!

Πόσο επινοητικός μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος και πόσα όμορφα πράγματα μπορεί να φτιάξει χρησιμοποιώντας απλά και μόνο την φαντασία και την διάθεσή του να περάσει καλά και να κάνει τον κόσμο πιο όμορφο!   Η απάντηση είναι : με street art στο χιόνι!

Street art στο χιόνι καλημέρα.
Δημιουργία/Φωτογράφηση : Leonid Valitov Τίτλος : “Καλημέρα”

Αυτή είναι η ιστορία του Λεονίντ Βαλίτωφ, ενός 34χρόνου από το μακρινό Εκατερίνμπουργκ στα Ουράλια της ανατ. Ρωσίας, ο οποίος βρήκε έναν ασυνήθιστο τρόπο για να δώσει διέξοδο στην δημιουργικότητά του, να ομορφύνει τον κόσμο γύρω του και κυρίως να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στον καιρό της πανδημίας με street art στο χιόνι.  

Ο Λεονίντ χαράζει ζωγραφιές τεραστίων διαστάσεων στο χιόνι στο παγοδρόμιο που βρίσκεται στην γειτονιά του. Να πώς ό ίδιος περιγράφει το ξεκίνημά του στην πρώτη του ανάρτηση στο vK.com, ένα ρωσικό κοινωνικό δίκτυο:

" Ήταν βράδυ, Ιανουάριος 2020, δεν έκανε πολύ κρύο. Το χιόνι ήταν φρέσκο και απαλό και δεν υπήρχε κανείς στην αυλή του συγκροτήμα-τος πολυκατοικιών μας. Πλησιάζοντας το γήπεδο χόκεϊ, είδα πόσο τέλεια όμορφο ήταν το λευκό χαλί. Δεν ήθελα να το χαλάσω, αλλά και δεν μπορούσα να φύγω. Στην είσοδο του γηπέδου υπήρχε ένα φαρδύ φτυάρι με το οποίο συνήθως οι πιο δραστήριοι γείτονες καθαρίζουν το χιόνι το πρωί μετά από κάθε χιονόπτωση.

Και τότε ξεπήδησε η σκέψη : "τι μπορώ να κάνω;" Αποφάσισα ότι θα ήταν υπέροχο να απεικονίσω κάτι στην κλίμακα που επέτρεπε το μέγεθος του γηπέδου. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, και το πιο απλό, ήταν ο αριθμός 2020 προς τιμήν του νέου έτους. Ήθελα να μπορούν όλοι να μπορούν να το διακρίνουν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους. Άρχισα να τρέχω και με τα πόδια μου να σχηματίζω τον αριθμό. Κι έτσι απλά συνέβη.   

Η πιο συναρπαστική στιγμή ήταν όταν, μετά την τελευταία "πινελιά", ανέβηκα στον 25ο όροφο της πολυκατοικίας μου και το είδα από ψηλά. Τότε κατάλαβα ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή..."
Street art στο χιόνι 2020.
Δημιουργία/Φωτογράφηση : Leonid Valitov

Από κείνη την μέρα ο Λεονίντ όταν χιονίσει το βράδυ, σηκώνεται στις 4-5 τα χαράματα, που το χιόνι είναι ακόμη μαλακό και σε 3-4 ώρες χαράζει το σχέδιό του στο χιονισμένο παγοδρόμιο βάσει του αρχικού σχεδίου που έχει κάνει σε χαρτί. Πατά την γραμμή του σχεδίου με τα παπούτσια του και κατόπιν την κάνει εμφανή αφαιρώντας το χιόνι με το φτυάρι του.

Street art στο χιόνι covid 2020.
Δημιουργία/Φωτογράφηση : Leonid Valitov Τίτλος : “2020, μήπως φτάνει ως εδώ;”
Street art στο χιόνι covid 2021.
Δημιουργία/Φωτογράφηση : Leonid Valitov Τίτλος : “Έϊ κόβιντ, άντε γειά!”

Κάποιες φορές ο Λεονίντ δημιουργεί στην λίμνη που τον χειμώνα είναι παγωμένη. Οι δημιουργίες αυτές  “ζουν” περισσότερο!

Street art στο χιόνι στην λίμνη.

Τέλος, ο Λεονίντ ασχολείται και με το GPS ART, δηλαδή χρησιμοποιεί GPS και ακολουθεί μια προσχεδιασμένη διαδρομή για να δημιουργήσει μια εικόνα ή/και ένα μήνυμα. Τα δεδομένα από την κίνησή του καταγράφονται και οπτικοποιούνται ως γραμμή στον χάρτη.

Τρέχοντας 15,2 χλμ σε 2 ώρες και 34 λεπτά μ’ ένα φίλο του στην  παγωμένη λίμνη της περιοχής «σχεδίασαν» δύο δελφίνια. 

Street art στο χιόνι με GPS.

Έτσι λοιπόν, με φτυάρι αντί για πινέλο και για καμβά το παγοδρόμιο χόκεϊ της γειτονιάς του, ο Λεονίντ Βαλίτωφ, ερασιτέχνης ζωγράφος, κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον και να στείλει μέχρις εδώ το μήνυμά του από το χιονισμένο κι όμορφο Εκατερίνμπουργκ.

Φίλοι της ρωσικής μου κουζίνας,
εύχομαι να απολαμβάνετε κι εσείς τις μικρές καθημερινές χαρές και να είστε καλά!

Πηγές
rbth.com/culture
instagram.com/leonid_valitov/
vk.com/kortmoykholst

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.