Vera Gedroitz: Η google τιμά την Ρωσίδα πρωτοπόρο της στρατιωτικής ιατρικής

Η Google τιμά με doodle την πριγκίπισσα Vera Gedroitz, Ρωσίδα στρατιωτική χειρουργό και συγγραφέα, που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 151 χρόνια.

Η Vera Gedroitz υπήρξε η πρώτη γυναίκα χειρουργός στη Ρωσία, μία από τις πρώτες γυναίκες στον κόσμο που έλαβε τον τίτλο του καθηγητή χειρουργικής, ήταν κατ’ επανάληψη επικεφαλής χειρουργικών μονάδων, συμμετείχε στον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο, εργάστηκε ως γιατρός στο παλάτι των τσάρων και επιπλέον είχε αξιόλογη παρουσία ως πεζογράφος και ποιήτρια του αργυρού αιώνα της ρωσικής λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της
Γεννημένη στις 19 Απριλίου το 1870, ανήκε σε παλαιά πριγκηπική οικογένεια της Λιθουανίας. Η Gedroitz αποφάσισε να γίνει γιατρός όταν ο αγαπημένος της αδερφός, Σεργκέι, πέθανε σε νεαρή ηλικία. Επειδή όμως η ανώτατη εκπαίδευση δεν ήταν προβάσιμη από τις γυναίκες, η Vera Gedroitz πραγματοποίησε τις σπουδές της στην Ελβετία με τον César Roux. Αποφοίτησε το 1898 με άριστα και επέστρεψε στην Ρωσία.

Ως νεαρή γιατρός, η Gedroitz εργάστηκε σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, ανησυχούσε για τα χαμηλά επίπεδα υγιεινής και διατροφής στην χώρα και έκανε προτάσεις, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής. Στον Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Διακρίθηκε για την γενναιότητα και την ευστροφία της ως γιατρός. Έκανε χειρουργεία σε βαγόνι τραίνου του Ερυθρού Σταυρού ή σε σκηνές καλυμμένες με πηλό για προστασία από το κρύο και ακολουθούσε χειρουργικές πρακτικές εντελώς διαφορετικές από τις συνηθισμένες, με αποτέλεσμα να σώσει πολλές ζωές και να ηγηθεί τελικά σημαντικών αλλαγών στον τρόπο που γινόταν η στρατιωτική ιατρική.

Μετά τον πόλεμο, όταν αναγνωρίστηκαν οι υπηρεσίες της, κλήθηκε να υπηρετήσει ως γιατρός την τσαρική οικογένεια. Επίσης, εκπαίδευσε την τσαρίνα και τις κόρες της ως νοσοκόμες. Έχοντας λάβει το δίπλωμα των αδελφών του ελέους, η Τσαρίνα και οι Μεγάλες Δούκισσες βοηθούσαν την Βέρα Ιγκνατιέβνα κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων ως απλές νοσοκόμες χειρουργείου.

Στην αρχή του Α΄παγκοσμίου πολέμου παρουσίαστηκε στο μέτωπο ως εθελόντρια ιατρός και εργάστηκε στο πεδίο των μαχών μέχρι τον τραυματισμό της. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Κίεβο, όπου και παρέμεινε, συνεχίζοντας εκεί την δουλειά της ως γιατρός και ακαδημαϊκός μέχρι το 1830, οπότε και απολύθηκε. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα από καρκίνο του περιτοναίου.

Η Gedroitz άλλαξε για πάντα τις καθιερωμένες ιατρικές επεμβάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η μέθοδός της στην θεραπεία των κοιλιακών τραυμάτων έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να αλλάξει διεθνώς η στρατιωτική ιατρική πρακτική.

Αυτή είναι, εν συντομία, η ιστορία της ζωής αυτής της εξαιρετικής και ασυνήθιστης γυναίκας, που θα άξιζε να εξιστορηθεί σε βιβλίο, μιας ζωής – αφιερωμένης στην υπηρεσία των ανθρώπων, της ποίησης και της μητέρας-πατρίδας.

Μετάλλιο ανδρείας
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.